Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Έλενα Αντωνίου: "Όλοι κάνουμε όνειρα στη ζωή, το θέμα είναι να μην κάνουν θόρυβο σε ότι ζούμε σήμερα"

Νέα, όμορφη και φιλόδοξη, η αθλητική δημοσιογράφος Έλενα Αντωνίου δίνει συνέντευξη στον Μίλτο Γήτα και μιλάει για το ΠΑΣ Γιάννινα, τη δημοσιογραφία αλλά και την επιτυχημένη της τηλεοπτική εκπομπή. Χωρίς αναστολές μιλάει για όλους και για όλα...


Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με την αθλητική δημοσιογραφία;
Έλα ντε, καλή ερώτηση κ. συνάδελφε ( γέλια)…! Πολλές φορές και ειδικά φέτος με τον ΄΄πόλεμο΄΄ λάσπης που έχω δεχθεί, τις φασαρίες και τις ίντριγκες να διαδέχονται η μια την άλλη αναρωτήθηκα τι κάνω εγώ σε αυτό το μπάχαλο που λέγεται αθλητική δημοσιογραφία και δη γιαννιώτικη. Αφενός η μεγάλη αγάπη για τη δημοσιογραφία από παιδί , αφετέρου η ΄΄μέντα΄΄ που έχω πάρει τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο είναι αυτά που με οδήγησαν να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό το χώρο που κάποτε ήταν απλά το χόμπι μου…!To the point, που λέμε και στο χωριό μου, αν δεν κουβαλάς τρέλα δεν επιβιώνεις σε αυτό το σινάφι ούτε λεπτό…

Θεωρείς πως τα παιδικά σου βιώματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην σημερινή επαγγελματική σου πορεία;
Ο πατέρας μου, Χρήστος, που δεν είναι πια στη ζωή, ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο. Διάβαζε καθημερινά και ενημερωνόταν για το αθλητικό γίγνεσθαι τόσο των μεγάλων κατηγοριών αλλά και του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της πόλης. Όπως συνηθίζει να λέει το οικογενειακό μας περιβάλλον  με χιούμορ κληρονόμησα εκτός όλων των άλλων χαρακτηριστικών και το μικρόβιο του ποδοσφαίρου. Ότι έχω πετύχει μέχρι σήμερα … το αφιερώνω σε εκείνον… Μακάρι να με βλέπει από κει ψηλά….

Ποια ήταν τα πρώτα σχόλια των δικών σου ανθρώπων για αυτό σου το βήμα;
Αρχικά η οικογένεια μου δεν ήταν ιδιαίτερα θετική στην ενασχόληση μου με τη δημοσιογραφία και κυρίως το χώρο του ποδοσφαίρου. Οι δικές τους κατευθυντήριες ήταν να ακολουθήσω τις σπουδές μου στις οικονομικές επιστήμες.  Όπως και να χει όμως αποδέχθηκαν την επιλογή μου γιατί ξέρουν πόσο πολύ αγαπάω τη δημοσιογραφία και με στηρίζουν σε ότι κ αν τους χρειάζομαι. Τους έχω ταλαιπωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια και τους οφείλω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την αγάπη και τη στήριξή τους σε ΟΛΑ.!Η οικογένεια μου είναι,  ότι πολυτιμότερο έχω στη ζωή! 

Ποια είναι τα δημοσιογραφικά σου πρότυπα;
Από παιδί διαβάζω, ακούω ραδιόφωνο με τις ώρες, βλέπω tv, αθλητικά και όχι μόνο..!
Σίγουρα υπάρχουν πολλά πρόσωπα που θαυμάζω τόσα χρόνια και πλέον είμαι σε θέση να μπορώ να τους βλέπω και με την κριτική ματιά της μικρής εμπειρίας που έχω στο χώρο. Αν πάω σε ονοματολογία, θα χρειαστώ όλο το τεύχος ( γέλια).Δεν υπάρχουν πρότυπα, με την έννοια ότι θέλω να τους μοιάσω. Παίρνω τα ερεθίσματα που θέλω και τα αφομοιώνω με το δικό μου τρόπο.Στα τοπικά δεδομένα ξεχωρίζω για το ήθος, την εντιμότητα και την ειλικρίνεια τον ΄΄πατριάρχη΄΄ της αθλητικής δημοσιογραφίας, τον κ. Βαγγέλη Λέκκο. Σπανίζουν στο σινάφι μας τέτοιες προσωπικότητες

Και γιατί ποδόσφαιρο κι όχι κάποιο άλλο άθλημα;
Η απάντηση είναι απλή και κοινότυπη, είναι το πιο λαοφιλές άθλημα, συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα σε όλο τον πλανήτη και καθόλου τυχαία δεν λέγεται ο βασιλιάς των σπορ. Πέραν τούτου , παρακολουθώ και αφιερώνω χρόνο και στις εκπομπές και στα υπόλοιπα αθλήματα απλά δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο ποδόσφαιρο.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το να είσαι αθλητική δημοσιογράφος στα Γιάννενα;
Στην εποχή που ζούμε είναι πολυτέλεια να ασχοληθείς με το επάγγελμα που σπούδασες και αγαπάς, ή τουλάχιστον συμβαίνει σπάνια.Οπότε το να επιλέξεις τη δημοσιογραφία και ειδικά στην πόλη μας είναι πολύ δύσκολο. Από τη μια γιατί όλα τα ΜΜΕ είναι σε φθίνουσα πορεία και τα περισσότερα φυτοζωούν λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί , και απ την άλλη, να με συγχωρήσουν οι συνάδελφοι, αλλά ο κύκλος των αθλητικών μοιάζει με ΄΄γκέτο΄΄ και πόσο μάλλον για μια γυναίκα.Στο δια ταύτα, με δουλειά, δουλειά, δουλειά και… δουλειά καταφέρνεις να ορθοποδήσεις και να εδραιωθείς στη συνείδηση του κόσμου που είναι και ο μεγαλύτερος κριτής για όλους μας.

Όταν είσαι δημοσιογράφος, μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα την άποψή σου;
Δεν είναι τυχαίο που πολλοί δημοσιογράφοι που δουλεύουν σε καθεστωτικά ΜΜΕ είναι σαν ευνουχισμένοι. Πώς να γράψουν άλλωστε ελεύθερα την άποψή τους, όταν μπορεί να την διαβάσει το αφεντικό -και οποιοσδήποτε άλλος – και να βρεθούν άνεργοι; Υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα, με απολύσεις.Βέβαια, όταν τρέμεις για τη θεσούλα σου, ξεσπάς πολλές φορές στα social media και την τάχα μου ελεύθερη έκφραση. Πιστεύω πως πολλοί δημοσιογράφοι άλλα πιστεύουν και άλλα λένε. Δεν είναι, δυστυχώς, ελεύθεροι.

Εφημερίδα, ραδιόφωνο ή τηλεόραση και γιατί;
Χμμμ, δύσκολη η επιλογή ..! Η τηλεόραση είναι το πιο δυνατό μέσο , η εικόνα περνάει σε κάθε σπίτι που μας βλέπει ο τηλεθεατής απ τον καναπέ του . Το ραδιόφωνο έχει άλλη μαγεία, διαφορετική επαφή με τον κόσμο, άμεση επικοινωνία. Ειδικά παλιότερα που δεν είχαμε κάμερες και ο ακροατής φανταζόταν ένα πρόσωπο μόνο απ΄ τη φωνή . Κατ΄ εμέ σε αυτό το κομμάτι η εξέλιξη της τεχνολογίας λειτούργησε αρνητικά. Και τέλος η εφημερίδα είναι η καταξίωση για ένα δημοσιογράφο. Θα μου πεις που να τη βρεις την εφημερίδα να γράψεις, μιας και τα έντυπα μέσα είναι σε φθίνουσα πορεία λόγω της έκρηξης του διαδικτύου. 

Περιέγραψε μου την  εμπειρία σου από την τηλεοπτική εκπομπή που κάνεις με τον Νίκο Σκούμπο;
Αυτή η κολόνια κρατάει… από το Φεβρουάριο του ‘11 που συνεργαστήκαμε στην Αθλητική Γνώμη και τώρα διανύουμε τη δεύτερη χρονιά του τηλεοπτικού μας ΄΄παιδιού΄΄ , της Sports Arena. Αν και είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες, έχουμε καλή χημεία !Εξάλλου αυτό είναι το αλατοπίπερο στις συνεργασίες, άμα ήμασταν ίδιοι θα δείχναμε γλυκανάλατοι στον κόσμο (γέλια) Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη και για τους δύο με πισώπλατα μαχαιρώματα, δολοπλοκίες και ίντριγκες που θέλανε πάση θυσία να μας οδηγήσουν στο τέλμα…Ωστόσο είμαστε πολύ δεμένοι και το περάσαμε μαζί, με υπομονή, επιμονή και πολλή δουλειά! Πάνω απ όλα όμως μας κράτησε όρθιους η αγάπη και η στήριξη του κόσμου.Το αίσθημα ευθύνης που μας έχουν δημιουργήσει, είναι η δύναμη μας για τη δύσκολη συνέχεια.

Θα ήθελες να εργαστείς εκτός Ιωαννίνων σε κάποιο μεγάλο κανάλι ή εφημερίδα;
Αν οι φιλοδοξίες μου έφταναν μέχρι το Μιτσικέλι , σίγουρα θα έκανα άλλη δουλειά…Με δεδομένες όμως τις συγκυρίες της εποχής είναι δύσκολο να πάρεις απόφαση να ρισκάρεις ,όταν εδώ ήδη έχεις χτίσει πέντε πράγματα με πολύ κόπο.Και όπως λέει και το δημώδες, καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη..!Συνεχίζω να ονειρεύομαι, κρατάω τις κεραίες μου ανοιχτές και επιφυλάσσομαι για ένα καλύτερο μέλλον εντός και εκτός των τειχών.

Πως κρίνεις την φετινή χρονιά του ΠΑΣ Γιάννινα και πόσο αισιόδοξη είσαι για το μέλλον την ομάδας;
Σε όποια θέση και αν τερματίσει ο φετινός ΠΑΣ Γιάννινα, η πορεία του κρίνεται άκρως επιτυχημένη δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν το καλοκαίρι στην ομάδα..! Και εξηγώ, ότι λόγω της μη αδειοδότησης της ομάδας δεν υπήρχε η δυνατότητα μεταγραφών με αποτέλεσμα να θεωρεί ο φίλαθλος κόσμος της πόλης και όχι μόνο ότι βασικός στόχος της ομάδας θα είναι η παραμονή στη μεγάλη κατηγορία! Η επιλογή του Γιάννη Χριστόπουλου όμως αποδείχθηκε λίρα εκατό και το ‘’δημιούργημα’’ που βλέπουμε και τρίβουμε τα μάτια μας στο γήπεδο σίγουρα πιστώνεται σε εκείνον αλλά και στους παίκτες του.

Ποια moto ζωής ακολουθείς;
Ζήσε έντονα, πέθανε νέος και άφησε ένα ωραίο πτώμα πίσω σου…
Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς…
Η αγάπη και η αλήθεια οδηγός μου…

Ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδια σου για το μέλλον;
Όλοι κάνουμε όνειρα για τη ζωή,,,, το θέμα είναι να μη κάνουν ‘’θόρυβο’’ σε αυτό που ζούμε τώρα…Όταν εμείς κάνουμε σχέδια για το μέλλον, ο Θεός καμιά φορά γελά… Γι’ αυτό θα πρέπει να βαδίζουμε αργά και σταθερά κοντά στα όνειρά μας…

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου