Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Χρήστος Σταϊκούρα: "Τα άσχημα σενάρια δε βοηθούν τη χώρα"

O Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας λίγες ώρες πριν βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, για να μιλήσει σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ για την κρίσιμη οικονομική κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, δίνει αποκλειστική συνέντευξη στον Μίλτο Γήτα απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία της χώρας, για την πολυσυζητημένη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων και για το πολιτικό μας σύστημα. Τέλος, δε διστάζει να μιλήσει για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές.

Το πρόβλημα, τελικά, είναι η Κυβέρνηση,  το Μνημόνιο ή η Τρόικα; 
Το πρόβλημα είναι η έμπνευση και η εκτέλεση της πολιτικής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Έμπνευση, κυρίως, στο σκέλος της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία και στηρίζεται σε συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας και σε οριζόντιες περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Εκτέλεση, κυρίως, στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Για παράδειγμα, επί 2 χρόνια δεν έχει γίνει κάποια αποκρατικοποίηση στη χώρα μας, με εξαίρεση αυτή ενός μικρού ποσοστού του ΟΤΕ, και πάλι στη βάση προηγούμενης συμφωνίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και με πολύ χαμηλό τίμημα. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας βαρύνει την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση ευθύνεται, τόσο για τη διαμόρφωση μη δημιουργικού εσωτερικού πολιτικού κλίματος από την περίοδο που ασκούσε το ρόλο της αντιπολίτευσης όσο και για την παρόξυνση του δημοσιονομικού προβλήματος που παρέλαβε. Ευθύνεται, από κοινού με τους συνυπογράψαντες το «Μνημόνιο», για το «θεραπευτικό σχήμα» που ετέθη σε εφαρμογή στη χώρα μας. Ευθύνεται για ολιγωρία στην έγκαιρη αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων. Και σήμερα, αδιαμφισβήτητα, μετά από 2 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας έχει επιδεινωθεί. Τα αποτελέσματα των χειρισμών της Κυβέρνησης είναι ορατά και μετρήσιμα: - Η ύφεση είναι μεγάλη, πολύ βαθύτερη από τις αρχικές και πρόσφατες εκτιμήσεις. - Η ανεργία έχει διαμορφωθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. - Η ψυχολογία νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει καταρρεύσει. - Η αναπτυξιακή διάσταση απουσιάζει. - Αποκρατικοποιήσεις δεν πραγματοποιούνται. - Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας επιδεινώνεται. - Το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευθεί στα ύψη. - Το «εσωτερικό χρέος» έχει διογκωθεί. - Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί και διατηρεί τη δυναμική του. - Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Οι Κυβερνητικές προβλέψεις και διαβεβαιώσεις διαρκώς διαψεύδονται και οι αποκλίσεις από τους στόχους διογκώνονται. Αποκλίσεις που οδηγούν σε νέα, δυσβάσταχτα, κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά μέτρα. 

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική νομιμοποίηση σήμερα για να συνεχίσει την επιβολή και νέων μέτρων; 
Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή εντολή που ζήτησε και πήρε. Προωθεί δράσεις, τις οποίες στο πρόσφατο παρελθόν πολεμούσε φανατικά στην Πλατεία Συντάγματος, στο Λιμάνι του Πειραιά και αλλού. Και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με όλα αυτά τα αδιέξοδα της πολιτικής της, με τις παρατεταμένες αδυναμίες στη λειτουργία της και με ένα διευρυμένο έλλειμμα ειλικρίνειας και αξιοπιστίας απέναντι στην κοινωνία. Και κάθε μέρα που περνά, τα παραπάνω αναδεικνύονται με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση. Γι’ αυτούς τους λόγους επιβάλλεται η διεξαγωγή εκλογών. 

Εάν τα πράγματα πάρουν ακόμη πιο άσχημη τροπή για την οικονομία αλλά και για την χώρα η Νέα Δημοκρατία θα μείνει αντίθετη στη συναίνεση; 
Θα ήθελα να τονίσω ότι η «συναίνεση» δεν προκύπτει ούτε με επικοινωνιακές επικλήσεις, ούτε με παρακλήσεις στα δύσκολα, ούτε με εντολές, ούτε με εκβιαστικά διλλήματα, ούτε με κακομεταχείριση του Συντάγματος. Εμπεδώνεται διαχρονικά με το λόγο και τις πρακτικές σε όλα τα πεδία, και πρωτίστως το πολιτικό. Και η διαχρονική εισφορά του ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία τέτοιας κουλτούρας είναι μηδενική. Η Νέα Δημοκρατία, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρά τη διαφωνία με τις επιλογές και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, αλλά και την αναποτελεσματικότητα της ασκούμενης πολιτικής τήρησε στάση δημιουργικής ευθύνης. Δεν ασκεί «δομική αντιπολίτευση». Δεν λέει «όχι σε όλα», όπως μονότονα έκανε ως Αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ. Στήριξε, στηρίζει και θα στηρίξει, στοχευμένα, ότι θεωρεί ωφέλιμο για τη χώρα. Συναίνεση όμως στο αποδεδειγμένο λάθος δεν μπορεί και δεν πρέπει να δώσει. 

Προσωπικά εσείς αλλά και στη Νέα Δημοκρατία πιστεύετε πως το σενάριο της χρεοκοπημένης Ελλάδας είναι πολύ κοντά στο να βγει αληθινό; 
Δεν πιστεύω σε τέτοια σενάρια. Και η συζήτηση αυτών δεν βοηθά τη χώρα. Ούτε φυσικά και την Ευρώπη. Η Κυβέρνηση όμως συνεχώς τα ανασύρει, θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα τα οποία επιδέχονται μονοσήμαντη απάντηση για να ενισχύσει τα αισθήματα φόβου και απελπισίας της κοινωνίας και να επιβάλλει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Είναι γνωστά τα διλήμματα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία», «Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή», «Νέα μέτρα ή Αργεντινή». Η κοινωνία όμως, η οικονομία και η πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσουν με τέτοια εκβιαστικά διλήμματα. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η χώρα θα πρέπει, με την αναγκαία αναπροσαρμογή των όρων του Μνημονίου, να εντείνει τις προσπάθειές της για δημοσιονομική εξυγίανση και ανάταξη της Οικονομίας προσανατολισμένη στην Επανεκκίνησή της. Και οι εταίροι μας να εφαρμόσουν πρακτικές κοινοτικές αλληλεγγύης. Μόνο τότε το παίγνιο θα καταστεί «θετικού αθροίσματος». 

Πώς σχολιάζετε τις επιθέσεις που δέχονται βουλευτές (κυρίως) του κυβερνώντος κόμματος; Θεωρείτε πως το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε τόσα χρόνια στην Ελλάδα καταρρέει;
Σε μία Πολιτεία Δικαίου δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες αντιδράσεις. Και βεβαίως όταν επιχειρούνται είναι καταδικαστέες. Εν προκειμένω μία διεύρυνση των φαινομένων αυτών τείνει να διαμορφώσει ατμόσφαιρα γενικευμένης ασυδοσίας και ανομίας, λειτουργεί διαλυτικά για την ήδη διαταραγμένη κοινωνική συνοχή και δημιουργεί αρνητικά πρότυπα. Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο την ασυδοσία, την ανομία, την τυφλή βία. Στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο που χρειάζεται είναι η διολίσθηση της κοινωνίας σε τυφλές, σκληρές εσωτερικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Η έξοδος από την κρίση πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με όρους δημοκρατικής νομιμότητας και η ευθύνη για αυτή την πορεία επιμερίζεται, με διαφορετικό βεβαίως συντελεστή βαρύτητας, σε όλους μας. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται. Αλήθεια όμως η Νέα Δημοκρατία πόσο ικανοποιημένη μπορεί να είναι γι’ αυτό μέσα σ’ ένα τόσο κρίσιμο και άσχημο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ελλάδα; 
Είναι γεγονός, ότι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας είναι εξαιρετικά κρίσιμο και ρευστό. Ουδείς μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την υπάρχουσα κατάσταση. Σε αυτό το σκηνικό η Νέα Δημοκρατία, με υπευθυνότητα, επιτελεί το θεσμικό της ρόλο. Δεν χρησιμοποιεί, όπως το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων με μικροκομματική σκοπιμότητα. Ευρήματα πάντως που δείχνουν ένα σαφές και διευρυνόμενο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Έχω δε την αίσθηση, ότι η διαρκώς αποσαφηνιζόμενη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και οι προτάσεις της επί όλων των πεδίων αγγίζουν όλο και περισσότερους πολίτες. Οφείλουμε, βέβαια, συνεχώς να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, να βελτιώνουμε και να εμπλουτίζουμε τις πολιτικές μας ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και στις προκλήσεις των καιρών.    

Συνέντευξη: Mίλτος Γήτας 
(7/10/2011)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου