Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Στάθης Χούλιαρης: "Το Σχήμα" 20 χρόνια μετά

Το "SCHEMA" κλείνει φέτος 20 χρόνια ζωής και ο δημιουργός της μπάντας Στάθης Χούλιαρης μιλάει αποκλειστικά στον δημοσιογράφο Μίλτο Γήτα αποκαλύπτονας κρυφές πτυχές όλης αυτής της πετυχημένης πορείας, τα όνειρα που μείνανε στη μέση αλλά και όσα σχέδια κάνει ο ίδιος για το μέλλον το δικό του αλλά και του συγκροτήματος.



Το "SCHEMA" κλείνει φέτος 20 χρόνια ζωής. Τι σας εμπνέει τόσα χρόνια και τι σας δίνει δύναμη για το μέλλον;
Ναι, φτάσαμε τα 20 χρόνια! μεγαλώσαμε! χαχα...!!! Έμπνευση μπορεί να είναι τα πάντα, ήχοι σκόρπιοι, τα βιώματα, ένα ωραίο έργο τέχνης, τα όνειρα, καθημερινά γεγονότα. Την δύναμη για το μέλλον νομίζω ότι μας τη δίνει η ανάγκη του κόσμου να ακούει μουσική, πόσο μάλλον σε τέτοιες δύσκολες εποχές που ο κόσμος διψάει για κάτι καινούριο!

Μέσα στο πέρας του χρόνου πόσο αλλάξατε και πόσο παραμείνατε πιστοί στα αρχικά σας όνειρα;
Όταν είσαι νέος "πετάς" καμιά φορά πιο εύκολα, σίγουρα κάποια όνειρα της νιότης πλέων δεν είναι στα σχέδια μας ή καλύτερα στα σχέδια μου, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο αρχικός στόχος παραμένει ο ίδιος. Το να γράφουμε και να παίζουμε δικιά μας μουσική!

Μίλησε μου λίγο για την μπάντα, μένετε στα Γιάννενα; Ζείτε από τη μουσική; Κάνετε παρέα στην καθημερινότητα σας;
Το Σχήμα πλέον έχει έδρα μόνιμα τα Γιάννενα από όπου και ξεκίνησε το 1992. Βέβαια η σύνθεση πια είναι άλλη από την αρχική, αλλά το ύφος και ο ήχος μένει ο ίδιος! Η τωρινή τετράδα είναι μια παρέα, έσμιξε θα έλεγα η παλιά παρέα (δηλαδή εγώ και ο Λεωνίδας) με δύο φρέσκα παιδιά τον James Μπασντάνη (που είναι και στην ουσία ένα "δημιούργημα" μου αφού ήταν και μαθητής μου) και τον Αργύρη Τασούλα ...και ήρθε και έδεσε το γλυκό! Προσωπικά ζω από τη μουσική, αυτή είναι η δουλειά μου!χαχα...!!! Η μπάντα δεν "δουλεύει" συχνά, αλλά κινείται θα έλεγα καθαρά επαγγελματικά στον χώρο.

Πως βλέπεις τα μουσικά δρώμενα στην πόλη των Ιωαννίνων;
Έχει χώρο, έχει κοινό που ζητά το κάτι άλλο, απαιτητικό θα έλεγα! και για αυτο οσοι βγαίνουν στην πόλη να παίξουν πρέπει να κρατάνε ψηλά το επίπεδο! και πιστεύω πως το κάνουν!!

Συνεργασίες με άλλες μπάντες και καλλιτέχνες έχετε; Με ποιους;
Όπως έχουμε ξαναπεί είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες! και κάθε πρόταση είναι συζητήσιμη για εμάς! Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να πούμε ως συνεργασία και να τους ευχαριστήσουμε και πάρα πολύ είναι με τα συγκροτήματα που δέχθηκαν την πρόταση μας να παίξουν στα 20 χρόνια μας! Τα παιδιά "που φτάνουν σιγα-σιγα τα 20" σε λίγα χρόνια the Fuzzy Nerds, τους ανερχόμενους Norma the Band και τους φρέσκους Their Methlab και Absinthiana. Στο παρελθόν πάντως έχουμε συνεργαστεί με πάρα πολλούς επώνυμους και ανώνυμους φίλους μας;

Πες μου δύο λόγια για τα νέα σας τραγούδια; Τι ακούμε σε αυτά;
Τώρα είμαστε 2 χρόνια μετά από τον τελευταίο δίσκο sick enjoyment και πάλι είμαστε σε διαδικασία γραψίματος για το νέο CD. Προσπαθούμε να είμαστε σε ήχο σημερινό, όπως εμείς μπορούμε να τον δώσουμε...το Σάββατο θα ακούσετε ένα δείγμα από τα καινούρια!!!

Κατά τη γνώμη σου ποια είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική στιγμή του γκρουπ;
Είναι πολλές! Κάθε φορά που ανεβαίνεις ένα σκαλοπάτι είναι σημαντική στιγμή για το group! και όσο ανεβαίνει αυτή η σκάλα προσφέρει σημαντικές στιγμές! Δηλαδή, το πρώτο Live, το πρώτο CD, η πρώτη καταξίωση, η πρώτη καλή κριτική και άλλα πολλά!

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές της μπάντας αλλά και οι δικές σου;
Οι μουσικές επιρροές της μπάντας είναι από το ελληνικό ροκ, την παράδοση, τα Blues , Rock αλλά τώρα πια ξεκάθαρα από Garage - Rock με στοιχεία Blues! ο καθένας μες την μπάντα έχει τα ακούσματα του και επηρεάζει τις μουσικές που θα μας βγουν. Προσωπικά έχω επηρεαστεί από το Rock, το Punk, το Garage αλλά και την κλασική μουσική και την μουσική του τόπου μου της Ηπείρου!

Πόσο αισιόδοξος είσαι για το μέλλον;
Όσο μπορώ!Αν δεν κοιτάμε το μέλλον θετικά, όσο δύσκολα και αν είναι, δεν θα μας κοιτάξει και αυτό!

Ποιο είναι το moto που σε αντιπροσωπεύει;
''Κόβ' τριάρια ο τζες''...χαχαχαχα!!!

Κλείνοντας θα ήθελα να μου περιγράψεις αν μπορείς φυσικά το "SCHEMA" μετά από άλλα 20 χρόνια...
Πριν σου απαντήσω θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ για αυτη την συνέντευξη! Ο χρόνος είναι αυτός που γράφει και περιγράφει...!!!Εμείς απλά είμαστε το μελάνι στο χαρτί του...!!!Με λίγα απλά λόγια...θα δείξει πως και που θα είναι το Schema σε 20 χρόνια από τώρα!!!

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
(1/4/2012)


Λίγα λόγια για "Το Σχήμα'':

«Το σχήμα» δημιουργήθηκε το 1993 στα Ιωάννινα φέρνοντας απ' την πανέμορφη πόλη εικόνες και ήχους που θα ταξιδέψουν και θα ξεσηκώσουν το κοινό της pop και όχι μόνο. Από τότε εμφανίστηκε σε πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Από το 1995 εμφανίζεται σε καθημερινή βάση σε clubs τις χειμερινές περιόδους.

Το 2000 συμμετείχε στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό συγκροτημάτων ροκ μουσικής και επελέγη στην πρώτη δεκάδα με το τραγούδι «Προσπαθώ». Ήταν το μοναδικό ελληνικό συγκρότημα που επελέγη εκείνη τη χρονιά. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του και μέσω της Ελληνικής τηλεόρασης.

Το Μάιο του 2003 ηχογράφησε την πρώτη του δουλειά αποτελούμενη από δύο ελληνόφωνα και τρία αγγλόφωνα τραγούδια με τίτλο «come closer».

Το cd κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο από την εταιρεία SIDE TWO RECORDS μέσω του STUDIO II και με εταιρεία διανομής την «ΚΙΝΗΣΗ ήχου και εικόνας».

Η ηχοληψία και το remix έγιναν από το Χρήστο Λαινά το mastering από τον COTI K και στη γυναικεία φωνή η Ανναλίνα Φωτοπούλου.

Τον Μάιο του 2004 κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ περιέχοντας 11 κομμάτια με τίτλο «earth» σε παραγωγή του Στάθη Χούλιαρη και του Χρήστου Λαινά από την ίδια εταιρία με πολλές συμμετοχές όπως της Ανναλίνας Φωτοπούλου στα φωνητικά, της Φωτεινής Νικολοπούλου στο τσέλο, του Γιάννη Παπαναστασίου στο σαξόφωνο και του Χρήστου Ζώη στο κοντραμπάσο. Την διεύθυνση της παραγωγής είχε ο Βλάσης Ερημάκης.

Την μουσική και την ενορχήστρωση στα δυο cd υπογράφει ο Στάθης Χούλιαρης ενώ στίχους έχουν γράψει η Όλγα Ζάνη, η Ανναλίνα Φωτοπούλου, ο Αχιλλέας Νάσιος, ο Άσεμ Αμπουμόγλι και ο Στάθης Χούλιαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου