Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ιωάννα Γκανέτσα: Με όνειρα και έμπνευση...


Η Ιωάννα Γκανέτσα γεννημένη στη Λάρισα και μητέρα δυο παιδιών ταξιδεύει συχνά, διαβάζει πολύ και γράφει σε κάθε ευκαιρία. Τα τελευταία 3 χρόνια αρθρογραφεί συστηματικά σε ιστοσελίδες πολιτισμού και λογοτεχνίας, ενώ κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά sites. “ Ο έρωτας δε θέλει τίτλο” (εκδόσεις bookstars) είναι το πρώτο της βιβλίο, μια συλλογή 45 κειμένων με κεντρικό άξονα τον έρωτα. Παράλληλα, αυτή την περίοδο, γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα. Γι΄όλα αυτά αλλά και για πολλά περισσότερα μίλησε αποκλειστικά στον δημοσιογράφο Μίλτο Γήτα σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στη συγγραφή βιβλίων;
Η ώθηση ήταν πάντα μια: η ανάγκη να δώσω στις σκέψεις μου μορφή, χρώματα και συναισθήματα, να εξωτερικεύσω και να βάλω σε τάξη τις λέξεις  που χορεύουν μέσα στο κεφάλι μου. Είναι ο μόνος τρόπος να τις κάνω να ηρεμήσουν, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστούν οι επόμενες.

Από πού εμπνέεσαι; Είναι βιωματική η γραφή σου;
Η έμπνευση είναι μια ερωμένη που έρχεται όποτε της κάνει κέφι και σε οποιαδήποτε μορφή επιθυμεί εκείνη. Μπορεί να πάρει τη μορφή εικόνας, στίχου, ανάμνησης, ερεθίσματος από το γύρω περιβάλλον… οτιδήποτε προκαλεί συναισθήματα αποτελεί έναυσμα για να γράψω μια καινούργια ιστορία.

Οι δικοί σου άνθρωποι τι σου είπαν μετά την ανάγνωση των πρώτων σου κειμένων;
Δεν είπαν. Γέλασαν, έκλαψαν, συμφώνησαν ή διαφώνησαν, ένιωσαν όσα έγραψα και αυτό ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση. Το να βλέπω πως τα κείμενα μου γεννούν ή ξυπνούν συναισθήματα στους ανθρώπους είναι η μεγαλύτερη ενθάρρυνση για να συνεχίσω.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εκδώσεις σήμερα ένα βιβλίο;
Όσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνεις οτιδήποτε όλο. Το καθετί έχει την δυσκολία του, ό,τι κι αν είναι αυτό που ο καθένας μας καταπιάνεται. Σημασία έχει να κυνηγάς τα όνειρα ή τους στόχους σου και να μην τα παρατάς επειδή κάποιος θα σου πει πως είναι δύσκολο. Σε όλα τα πράγματα  χρειάζεται τόλμη και πραγματική αγάπη γι’ αυτό που κάνεις.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς και ποιητές;
Μπορώ να σου πω αγαπημένα βιβλία, όχι αγαπημένους συγγραφείς ή ποιητές.  Ανήκω στην κατηγορία αναγνωστών που αγαπά έναν συγγραφέα αφού έχει αγαπήσει πρώτα το βιβλίο του ή το έργο του και όχι το αντίστροφο.

Θα ήθελες να έχεις τη δυνατότητα να ζεις από τα βιβλία σου;
Προτιμώ να αντιμετωπίζω τη συγγραφή με τη νοοτροπία ενός επαγγελματία και τα οφέλη ενός ερασιτέχνη. Δεν είναι κακό να έχεις είτε ηθική είτε οικονομική ανταμοιβή κάνοντας παράλληλα κάτι που σε γεμίζει. Αντίθετα είναι ένα πρώτης τάξεως κίνητρο. Όταν όμως τίθεται θέμα επιβίωσης η ευχαρίστηση είναι σαφώς λιγότερη απ’ όσο το μέλημα για το αύριο και τα βιβλία νομίζω πως «επιθυμούν» από εσένα να θέλεις να τα γράψεις, όχι να πρέπει να τα γράψεις.

Ποιο απόφθεγμα σε ακολουθεί στη ζωή σου;
«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

Τι θεωρείς επιτυχία και αποτυχία γενικά στη ζωή;
Επιτυχία είναι ό,τι κάνεις να είναι επιλογή σου, ακόμη και οι υποχρεώσεις σου.  Το «επιλέγω τη ζωή που έχω» δεν έρχεται μόνο με τα «θέλω» μας. Σαφώς κάθε ζωή έχει τα «πρέπει» της, τα οποία όμως όταν είναι επιλογή μας να τα βάλουμε στη ζωή μας είναι στην ουσία μια χαρά «θέλω» μας , απλώς πιο επιτακτικά! Αποτυχία είναι ακριβώς το αντίθετο, μια ζωή βουτηγμένη σε «πρέπει» και εμπόδια που τις περισσότερες φορές οι ίδιοι βάζουμε στον εαυτό μας για να μπορούμε ευκολότερα να δικαιολογούμε τις αδυναμίες μας. 

Σε δέκα χρόνια πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου;
Γεμάτη με όμορφες στιγμές και αναμνήσεις 10 χρόνων στην πλάτη μου και την ίδια όρεξη για ακόμη περισσότερες.

Τι σε κάνει να γελάς και τι να κλαις;
Τα παιδιά μου, από ευτυχία και στις δυο περιπτώσεις.

Υποθετικά αν είχες τη δυνατότητα να ζεις σε μια άλλη εποχή πότε θα ήθελες και γιατί;
Με γοητεύει η περίοδος της belle époque  στο Παρίσι,  μιας και ήταν το επίκεντρο των γραμμάτων και των τεχνών. Είναι η εποχή του λογοτεχνικού, και όχι μόνο,  ρεαλισμού και νατουραλισμού των οποίων είμαι οπαδός. Η εποχή των καμπαρέ, της ελευθερίας και μιας δόσης ελευθεριότητας των Τεχνών και των ηθών. Είναι επίσης η εποχή που έζησαν πολλοί άνθρωποι που άλλαξαν το ρου της ιστορίας και η περίοδος που δόθηκε το έναυσμα για την αρχή του γυναικείου απελευθερωτικού κινήματος. Συνεπώς θα μου άρεσε —ιδανικά— να σεργιανίζω δίπλα στα νερά του Σιγκούνα ή τα καφέ της Μονμάρτης και τα θέατρα της εποχής παρέα με ιδιαίτερες μορφές ανθρώπων της τέχνης. 

Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία;
«Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», σου υπενθυμίζει πως “είσαι ό,τι ζεις και ζεις αυτό που είσαι”.

Ποιο τραγούδι ψιθυρίζεις αυτή την εποχή;
Δίνω πάντα σημασία στους στίχους γι’ αυτό εύκολα μπορεί ένα τραγούδι να μου αποσπάσει την προσοχή. Αυτός είναι ο λόγος που όταν δουλεύω ή γράφω, προτιμώ να ακούω οργανική μουσική. Συνεπώς είναι πιο πιθανό να με δεις να λικνίζομαι ελαφρά λόγω μιας μελωδίας που έχω στο μυαλό μου παρά να ψιθυρίζω ένα τραγούδι.

Με τρεις λέξεις να μου περιγράψεις τον εαυτό σου;
Ειλικρινής, Δίκαιη, Μαχητική.

Μια αρνητική κριτική ή μια θετική για τη γραφή σου σε κάνει να χάνεις τον ύπνο σου;
Σίγουρα όχι. Κριτικές και απόψεις πάντα θα υπάρχουν . Είναι το τίμημα του να εκθέτεις το έργο σου στο κοινό. Όμως αυτή είναι και η γοητεία του.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου;
Να περάσω όμορφες καλοκαιρινές στιγμές με την οικογένεια, μιας και ήταν ένας φορτωμένος χειμώνας από άποψη προγράμματος και υποχρεώσεων αλλά και να τελειώσω το πρώτο μου μυθιστόρημα, το οποίο ζητά επιτακτικά τη μερίδα της αφοσίωσης που του αναλογεί.  Επίσης, συζητώ κάποιες ακόμη παρουσιάσεις του βιβλίου μου σε διάφορες πόλεις τις οποίες όμως σκοπεύω να πραγματοποιήσω από Σεπτέμβρη. 

*Οι φωτογραφίες είναι από την παρουσίαση της Ιωάννας στην Αθήνα, στο βιβλίο-καφέ Έναστρον, στις 28-5-2015 Φωτο: Chris Marnas

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
14/6/2015

1 σχόλιο: